HTML5 met Canvas maakt gebruikt Flash overbodig?

De strijd tussen de bekende webbrowsers duurt voort! De vijf grote browsers Internet Explorer, Opera, Firefox, Chrome en Safari doen er alles aan om in de gunst van de gebruiker te komen. De ene na de andere zet groots in op het nieuwe HTML5, de nog niet eens tot standaard uitgeroepen toekomstige versie van HTML.

Nu wil ik niet gaan uitwijden over de laatste toevoegingen aan deze nieuwe HTML standaard, maar er is wel een overeenkomstig onderwerp waarmee de grote webbrowser producenten zich profileren: het canvas. Het canvas is eigenlijk niets anders dan een nieuwe functionaliteit in de browser waarin gevectoriseerde afbeeldingen kunnen worden vertoond. Heel kort door de bocht zou je kunnen zeggen dat dit een soort van Flash is. Vector afbeeldingen zijn interessant omdat deze zonder verlies schaalbaar zijn. Je kunt iets zo groot oprekken als je maar wilt, en het blijft er toch strak uit zien. Bijvoorbeeld voor logo's is dat wel erg handig. Maar met de opkomst van de mobiele apparaten met allemaal verschillende schermgrotes, zijn vectoren in mijn ogen de toekomst. Van mobieltje tot projectiescherm, het beeld blijft altijd haarscherp.

Deze browser oorlog wordt hard gespeeld, de ene producent schreeuwd nog harder dan de andere. Met speciale websites laten ze maar al te graag zien wat ze kunnen in een versie van hun webrowser die waarschijnlijk pas over een jaar of langer beschikbaar komt. Goed is om te zien dat allen dezelfde standaard proberen te hanteren, dus we zitten straks niet met vervelende browser-specifieke code-hacks.

Wat kun je er mee? Het antwoord op die vraag hangt af van hoeveel fantasie je hebt. Wat je in flash kunt maken, kan straks ook in het canvas. Binnen het canvas worden objecten gedefinieerd die eenvoudig via een DOM-pad te benaderen zijn met javascript. Dus event koppelen is evenwel makkelijk. En doordat de browser alle grafische berekeningen doorsluist aan de grafische chip op je videokaart, is beweging en transitie een eitje dat over je scherm vliegt.

De browsers Chrome en Safari kunnen al omgaan met het canvas element, als het goed is, Opera ook. Internet Explorer 9 kan het ook al, maar daar heb je dan wel Windows 7 voor nodig.

Geanimeerde en dynamische grafieken waarbij je op de taartpunten van een diagram kunt klikken om de gegevens in te zien, is straks mogelijk zonder plugins. Kortom een ontwikkeling die we op de voet volgen!

Door: Bert de Weerd.

Software & Design

"Op tijd én binnen budget van ontwerp naar applicatie"  • Analyse
  • Ontwerp
  • Software
  • Support